75.000.000 +

Meer dan 75 miljoen (!) websites zijn gebouwd in WordPress

WordPress Hosting is echt een vak apart.

Wij bieden het daarom ook zelf niet aan. Wel kunnen we je helpen bij het selecteren van een betrouwbare en goede WordPress Hosting partner.

WordPress Hosting, waar moet je op letten?

1 op de 5 websites ter wereld is gebouwd in WordPress. Een WordPress website kun je hosten bij WordPress.com (vaak zie je dan jouwnaam.wordpress.com) of je installeert WordPress op een hostingpakket dat je afsluit bij een hosting aanbieder. (in dat geval: www.jouwwebsite.nl).  De ene hosting partij is de andere niet. Graag vergelijk ik je website met een winkel en de hosting met een winkelpand. De hosting is de omgeving waar je je business gaat bedrijven. Je plaatst je website, en alle data die daar bij hoort, op een server bij een hosting partij.

Vergelijk je website en WordPress hosting met je winkel en een winkelpand

Je kunt je vestigen in een houten schuurtje dat niet geisoleerd is en met planken aan elkaar hangt en waarvan de achterdeur niet goed dicht kan, of in een zwaar bewaakte betonnen bunker waar gewapende ex-militairen de wacht houden en alles wat daar tussen in zit.

Je zal begrijpen dat meer beveiliging, camera’s en dikkere muren extra kosten met zich mee brengt waardoor het huren in een zwaar beveiligd pand duurder is dan huren in een schuurtje achteraf. Dit is met Hosting precies zo. Welke WordPress hosting variant je moet kiezen hangt onder andere van de volgende zaken af:

 • Heel plat: wat is je budget?
 • Hoeveel beveiliging wil je hebben?
 • Hoeveel beveiliging heb je nodig?
 • Wat voor business heb je? (heb je bijvoorbeeld met vertrouwelijke gegevens te maken?)

Als je net begint als ondernemer, kan het best zijn dat je nog niet veel budget hebt of dat je om welke andere reden dan ook genoodzaakt bent om in een schuurtje te beginnen. Je weet in dat geval dat je een risico neemt omdat je achterdeur niet goed dicht kan. Dus als er een inbreker voorbij komt, is de kans groter dat die naar binnen gaat en de boel overhoop haalt. Een risico dat je kunt nemen maar waar je je zeker bewust van moet zijn. Misschien huur je dan liever een stenen winkelruimte met op zijn minst een deur die goed op slot kan? Of zelfs een winkelruimte met een camera bij de voor- & achterdeur die in de gaten houdt wie er bij je naar binnen gaat en je daarvan elke keer even op de hoogte brengt op het moment dat er iemand naar binnen gaat die nog niet bekend is. Ook zijn er systemen die gegevens met elkaar delen om veelplegers al op voorhand de toegang tot je winkel te ontzeggen.

WordPress websites zijn populair bij hackers

Je kunt je voorstellen dat als er één bepaald type winkelpand is dat door 1 op de 5 winkels gebruikt wordt, en al die panden worden opgeleverd met het zelfde type sloten, deuren en kozijnen, het voor inbrekers interessant is om een manier of sleutel te vinden om bij dat type winkels in te breken. Als daar namelijk 1 methode voor is, kunnen ze met die methode bij 20% van alle winkels (websites) naar binnen.

Zie je WordPress Hosting provider als een bedrijfsverzamelgebouw

De meeste hosting partijen kun je vergelijken met een bedrijfsverzamelgebouw. Er zitten meerdere winkels/bedrijven in één pand. Je huurt je ruimte van de pandeigenaar (de hosting partij) en zij zorgen ervoor dat het pand wordt onderhouden. Of je het pand aan één partij verhuurt of aan tientallen kleine bedrijven, de kosten voor de beveiliging blijven gelijk. Als je veel huurders hebt kun je die kosten verdelen over veel partijen waardoor elke huurder relatief weinig betaalt (dit noemen we shared hosting, meerdere websites op één server). Als je het hele pand verhuurd wordt aan één huurder zullen alle kosten worden doorberekend aan die ene huurder waardoor deze een relatief hoge huur betaald. Er is niets tegen een bedrijfsverzamelgebouw. Zeker niet zelfs.

Alle huurders (websites) hebben voldoende ruimte nodig

Belangrijk is het echter wel dat een en ander met elkaar in balans is. Ook in een pand zit er een maximum aan het aantal bedrijven dat je er in kunt proppen wil je als huurder de ruimte houden om te kunnen bewegen en ondernemen. Er zijn echter hosting partijen die je kunt vergelijken met huisjesmelkers. Ze kopen een groot pand (server) en delen dat op in héél véél piepkleine hokjes. Vervolgens verhuren ze binnen dat pand al die piepkleine hokjes aan heel veel huurders. Als één huurder op een dag een borrel of een training organiseert en er komen daardoor ineens veel meer mensen dan normaal, dan bestaat de kans dat dat niet niet past omdat er simpelweg geen ruimte is voor al die mensen. Resultaat: Het pand wordt gesloten. Er kan niemand meer in. Een probleem voor alle huurders in dat pand! Ook al komt het door de open-dag van een andere huurder, ook jij hebt er last van.

Beste hoster,

hoe zit het bij jullie eigenlijk met:

 • Beveiliging

  Wat doet je hosting partij aan beveiliging?

 • Snelheid

  Gebruiken ze caching tbv de snelheid?

 • Persoonlijk

  Is persoonlijk contact mogelijk? Of alleen per email?

 • Backups

  Worden er server backups gemaakt?

 • Terugzetten backups

  Hoe snel kunnen backups worden terug gezet?

 • Firewall

  Maken ze gebruik van een firewall?

 • mySQL Databases

  Beiden ze mySQL databases aan? (nodig voor WordPress)

Wil je toch eerst verder lezen?
Lees dan bijvoorbeeld ook artikelen over WordPress Hosting en beveiliging.

Hoe werkt dit op de hosting voor je website?

Eigenlijk precies zo. Je zit huurt met een hoop andere websites een stukje op een server bij een webhosting partij en jullie krijgen allemaal bezoekers op jullie websites. Stel je hebt een marketingcampagne draaien waardoor er van de ene op de andere dag ineens veel meer bezoekers op je website komen dan normaal, dan kan het zijn dat de hosting daar helemaal niet op is ingesteld waardoor er minder ruimte is op je hosting dan je eigenlijk nodig hebt. Resultaat: je website (de server) gaat offline. Alle websites gaan offline.

Wat adviseren wij t.a.v WordPress Hosting?

Er zijn speciale WordPress hosting partijen die zich helemaal specialiseren in de behoeften van eigenaren van een WordPress website. Zij leggen zich helemaal toe op WordPress hosting. Ze houden rekening met de standaard sloten, kozijnen, deuren, daken, fundering van standaard WordPress websites. Ze plaatsen een groot hek om het bedrijfspand heen en zetten er camera’s op zodat ze kunnen zien wie het pand in en uit gaan. Ook houden ze rekening met de bekende werkwijze van verschillende soorten inbrekers en anticiperen daarop door het kwaadwillenden zo lastig mogelijk te maken. Die inbrekers (hackers) vinden steeds weer nieuwe methodes uit en jouw WordPress  hosting partner zal zich committeren zich hierover continue te laten bijscholen. Iets wat jij ook mag verwachten van een partij dat zich specialiseert in WordPress hosting.

De beveiligers doen hun ronde over de WordPress Hosting

Eens in de zoveel tijd (maandelijks, wekelijks of dagelijks) doen ze een ronde door alle winkels in hun pand (websites op hun server) om te kijken of er sloten aan vervanging toe zijn of dat er zich inbrekers (hackers) in bij hun gehoste winkels hebben verstopt (malware) om stiekem van binnen uit kwaad te doen. Ons advies is dan ook: zoek zo’n gespecialiseerde WordPress hosting partij en bezuinig vooral niet op je WordPress hosting. Je hebt WordPress hosting pakketten van nog geen €20 per jaar, maar enigszins goede WordPress hosting kost echt al snel zoiets per maand. Houd qua hosting van je website daarom rekening met zo’n €30 per maand voor in de basis goede WordPress hosting. Het verschil lijkt misschien groot (€20 per jaar of €360 per jaar) maar neem van ons aan dat dit niets in verhouding staat tot de kosten die je voor je kiezen krijgt als het misgaat.

Directe en indirecte kosten als het misgaat

Je moet denken aan de directe kosten om een website waarop is ingebroken weer goed te herstellen en op te schonen vaak hoger liggen. Daarbij komen dan ook nog eens de indirecte kosten! Je website is misschien een paar uur of zelfs een paar dagen uit de lucht. Je website kan op een zwarte lijst komen bij Google omdat zij de malware op je site eerder hebben ontdekt dan jij. Bezoekers van je site krijgen dan een rood scherm te zien met een melding dat ze beter kunnen maken dat ze wegkomen omdat jouw site niet te vertrouwen is. Ook worden je e-mails die je verstuurd voorzien van een waarschuwing. De omzet derving en de imagoschade kan door zoiets vele malen groter zijn dan de directe kosten. Alleen al daarom is speciale WordPress Hosting wenselijk.

Is WordPress überhaupt wel een goed idee?

In onze optiek is WordPress een super goed idee. Het werkt zeer prettig, is snel te leren  en het biedt zeer veel mogelijkheden. Het is niets voor niets dat zó veel mensen er wereldwijd mee werken. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dan je voor WordPress gewoon specifieke en specialistische WordPress hosting moet afnemen.

Welke WordPress hosting partijen kunnen wij aanbevelen?

Wij hebben goede ervaringen met onder andere Savvii & PepsMedia.
PepsMedia is een wat kleinere aanbieder. Zij bieden pakketten aan voor zo’n €20 per maand (of €30 i.c.m. Cloudflare).
Savvii is een grotere speler met meer personeel, meer support maar daardoor ook meer (overhead)kosten en biedt goede pakketten aan voor €29 per maand.
Voor beide partijen geldt dat ze puur WordPress hosting aanbieden. De hosting van je e-mail dien je dan elders onder te brengen. Bijvoorbeeld bij Google Apps for Work of Microsoft 365. (Zelf hebben we dat ook op die manier geregeld. Wij zijn fan van Google Apps voor Work)

Meer weten? Persoonlijk advies? Bel ons op 030-4200000 en we denken vrijblijvend met u mee.